top of page

Dentalna protetika

Destrukcija i gubitak zuba uzrokuju promjene Vašeg izgleda ili funkcije. Ovisno o individualnim potrebama i željama, mobilnim ili fiksnim protetskim radovima vršimo funkcionalnu, estetsku i fonetsku rehabilitaciju naših pacijenata.

Proteze

Zubne proteze

Zubne proteze su mobilni protetski nadomjestci dizajnirani kako bi zamijenili izgubljene zube. U današnje vrijeme proteza može vratiti funkciju te prirodan i lijep izgled. Postoji više tipova i podjela zubnih proteza, a među njih spadaju djelomične i potpune proteze. Baza proteze izrađuje se od akrilata, a zubi, ovisno o željama od kompozita ili keramike.

Ako je proteza pravilno izrađena, većina pacijenata će se dobro adaptirati na protezu. Glavnim čimbenikom prihvaćanja proteze smatra se stabilnost s obzirom da pacijenti kao glavni razlog nezadovoljstva navode nestabilnost i nelagodu tijekom nošenja i to uglavnom donje potpune proteze.

Inlay, Onlay, Overlay

Izgubljeno tkivo zubi može se nadoknaditi intrakoronarnim restauracijama. Inlay obuhvaća intrakoronarni dio zuba, onlay intrakoronarni dio i jednu ili dvije kvržice, a overlay više od dvije.  U našoj praksi inlayi, onlayi i overlayi izrađuju se od kompozita, keramike ili zlata.

intrakoronarna restauracija.jpg
krunica.jpg

Krunice

Krunice su fiksno-protetski nadomjestci koji se stavljaju na izbrušeni zub kako bi ga zaštitile od pucanja, vratile funkciju i uljepšale osmijeh. Mogu biti kovinske, metal-keramičke i keramičke. Metal-keramičke krunice su čvrsto, estetski prihvatljivo i ekonomično rješenje. Keramičke krunice (Cirkon, E-max) su estetski najpovoljnija opcija. Gotovo ih je nemoguće razlikovati od pravog zuba jer boja i prozirnost u potpunosti odgovaraju prirodnom zubu.

Mostovi

Mostovi su fiksno-protetski nadomjestci koji se izrađuju u slučaju gubitka jednog ili više zuba. Povezuju prekinute zubne nizove u jednu cjelinu te vraćaju funkciju i estetiku zubnom aparatu. U našoj praksi izrađujemo metal-keramičke i keramičke mostove (Cirkon, E-max).   

most.jpg
bottom of page